Sunday, December 28, 2008

Hijab Berkabung…

nanti dah habis tempoh berkabung, bolehlah pengacara2 tv kita bukak balik tudung litup yang mengangkat sebentar keperibadian mereka.

Dukacita....

Ucapan takziah dan rasa dukacita yang teramat sangat kepada Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tunku Ampuan Negeri Sembilan, Tuanku Najihah Binti Tuanku Burhanuddin dan semua kerabat Di Raja Negeri Sembilan di atas kemangkatan Duli Yang Maha Mulia, Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Ja’afar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman.

semoga Allah swt mencucuri rahmat keatas rohnya dan menempatkan baginda di kalangan orang orang yang soleh dan disayangiNya selayaknya diatas segala jasa budi baginda .Amin
al-Fatihah....

Saturday, December 27, 2008

Monday to Fryday....


aku pun dah lupa sbb ape aku snap n post gegambo tu, ahh post je la....ade makne tu...bukan kena pegi pejabat post pun,stem pun tak yah...:P

Friday, December 19, 2008

Eject,Cabut...

dulu ada sorang kawan saya pesan kat saya, jgn amalkan cabut thumdrive dr usb port pc gitu jer tanpa eject dulu...beliau pesan kat saya selepas thumdrive beliau dah rosak n takleh pakai sbb suka cabut dr usb bc beliau dgn muka toya dan tanpa rasa bersalah.habis dia punya fail2 penting dan x penting xleh recover...
so saya pun amik iktibar lah dari kejadian tu...dah jadi amalan saya eject dulu.tp lama kelamaan saya tgk kekadang saya cabut (bila nak cpt la kot) tanpa eject dulu,thumdrive saya still ok jer...so saya semakin pandang ringan ttg pesanan beliau tuh...kekadang skrg ni tak kelam kabut tak rushing pun saya dgn muka 14 (muka 20 sen) selambakodok je cabut usb drive sy dr pc...
-sy tahu korang mmg amalkan eject dlu baru cabut kan tapi sy still nak pesan SEBABBBB

saya baru je mengetepekkkan usb drive saya krn mgbaikan petua yg kwn sy bg tu...
abis dah sumer fail fail penting (aduhai penting beb) hilang...harap adalah kekawang yg terer skit kot2 leh recover balik fail2 dlm usb sy ni hah...artworks pun ade dlm usb ni...banyak lg la...

oleh itu...eject dlu sblum cabut usb anda dan bersabo la kerana sabo itu separuh iman....adiozzzzzss

Tuesday, December 16, 2008

Aduhai perihal kisah Tikus, Labu dan Luncai...

Tikus Baiki Labu...

ape sal diorang cakap labu ek...bukan lbh tepat kalau cakap keju ker...tikus kan suka keju.hrmmm
apepun pepatah labu tu jadikan senario yg biasa berlaku di negeri si luncai tu lebih tepat...

si luncai tahu perkara yg melibatkan ruang lingkup bidang dierrr...lebih dari klient dia(tikus tu la)

kenapa nak kena tunggu si tikus yang nak baiki labu..bukankah elok serahkan pada yang pakarr iaitu si bos luncai,
bos luncai pun buat tak tau je pasal labu si luncai luncai ni...komen pun tak,usahkan turunkan signature kat labu si luncai luncai ni mengatakan labu2 ni layak untuk "dipersembahkan" kepada si tikus tadi

kalau bos luncai tak terlebih dahulu baiki labu labu yang diberikan oleh si luncai2 tadi, tak salah lah kalau tikus yang cuba baiki labu...(walaupun sebenarnya akan menjahanamkan labu-labu tersebut seterusnya memberi masalah kepada semua orang termasuk bos luncai yang akan salahkan luncai tadi dgn pelbagai tuduhan bangang..)

so betul la mereka tu tikus yang cuba baiki labu....aku ni plak jadi si luncai...ala si luncai tuuu...yang terjun dengan labu labu nya...
(biarkann biarkann)


(korang paham ke labon aku ni...kalo x paham buek2 paham je la)

Friday, December 5, 2008

Salam Aidiladha

Selamat Menyambut AidilAdha saya udapkan kepada jemaah haji kita khususnya dan jemaah2 haji seluruh dunia dan juga umat islam keseluruhannya,dan semoga pulang ke tanah air dgn selamat...

semoga mendapat haji yang mabrur..

kepada kita kita yang sibuk nak beraya jugak ni (termasuk haku) balik kg tu bawak keta elok2, kita pulang nak beraye korban...bukan nak berayer mata sbb....eeekkk srettt keceperrr..khung khung khung mbeekkk...

Salam Aidiladha...

6 - 9 hb. 12. 08 -- cutiiii

Thursday, December 4, 2008

TW's Artwork - Anok Cicok Kubeng

Anak Cicak baru tetas,
Terus lari cari makan,
Oh...kasihan dilastik aku....
aku jahattt..ahakkk

20sen

20sen kelakar, aku tersenyum pahit,
20sen marah, tebal sabar ku tak terusik,
20sen keliru, akalku masih celik,
mentafsir........


...tafsir...

...tafsir...
...
....


.....banyaknye wayang depan aku...sonotnyerrr tgk wayang...

Wednesday, December 3, 2008

suka ati

dikala idea berlambak lambak,
digaul politik berkotak kotak
dikala otak semakin senak,
semakin serabuttttt......
tarian bodoh oleh orang pandai,
aku jadi pak lawak si boroi yang botak.
senyum luarku dek lawaknya engkau,
suka hati aku la aku punya designnnn...



ngok!!!!!

Monday, November 24, 2008

TW's Artwork


sketches on my new sketch book!!! wakakangkung

Alasan

aku bukan tanak update tapi intenet tmpt aku slalu poblem - tak jugak

aku bukan tanak update tapi bz sangat kebelakangan dan kedepangan ni - pun tak jugak

aku bukan tanak update tapi takde idea la - tak jugak

aku bukan tanak update tapi bini aku slalu guna tenet kat umah tak kasi can - lagi la bohong (bini takde ginie ade la, jgn marah eman)

aku bukan tanak update tapi pening kepala nak pikior alasan nak bagi sbb ape lame tak update,

ape pun alasan yang aku bagi, ada satu alasan yang paling aku tak suka nak sebot iaitu aku malas...(aku ni mmg teruk arrkk)

Thursday, October 30, 2008

Udang Sebalik Mi

kekadang kita bertemu sesuatu sikap pelik pada diri manusia sekeliling kita secara tiba - tiba...mereka ini tiba-tiba berubah dari cara biasa mereka kepada cara luar dari biasa (melayan kita). namun begitu kita seharusnya selalu bersangka baik tetapi perlu juga berhati-hati...aku da selalu jumpa...

macam...

singa : kalo bos kita tak bagi makanan, aku ngap paha ko yer kuda

kuda : kalo yer pun tunggu la aku dapat datuk dulu..baru la berbaloi

singa : ala...paha ja...lapo ni...serius ni

kuda : cheits! mulut...

Tuesday, October 28, 2008

Artwork 003

layan pensil dan kertas...dah tabiat nak wat camner...
ni karikatun yop labon...senang nak ilustrate muka dia.....boleh yer yop...
saje sonot sonot

Lagu Geng Labon

Lagu Labon (single terbaru)

Geng labon
Macam macam cerita
Cerita apa saja
Cerita apa saja
Apa saja
Apa saja

Aaa aaa aaa hey

Geng labon
Memang banyak labon
Bukan sekadar labon
Untuk diri sendiri....(menilai diri, insafi diri...)

Geng labon
Macam macam cerita
Cerita apa saja
Cerita apa saja
Apa saja
Apa saja

....

Renungi dunia
Ada sandiwara
Realiti dan fantasi
Bahagiakah disana...kat sana, kat sinun

Geng labon
Memang banyak labon
Bukan sekadar labon.
Untuk diri sendiri... (menilai diri, insafi diri...)(3x)
....


Lagu lirik by TaukeWarung,
nyanyian Geng Labon

untuk video kitorang tengah goreng hangus lagu ni klik di ---> http://suteramalaya.blogspot.com/2008/10/bila-sampaigilernye.html
1,2,3 HAHAHAHAHAHA....
kena polish lagi lagu ni (akan dipolishkan oleh pakar iaitu ADI gitaris )...
nantikan kemunculan album kami!!!!

lagi skali..hahahahaha

Sunday, October 26, 2008

takde title

aku suka puisi....
mengiaskan maksud hati
aku suka seni...
meluahkan hasrat nurani
aku suka sesuatu yang cantik...
merangsang otak untuk berdiri
aku suka ketenangan..
mendamaikan jiwa yang kalut.

ape aku tulis ni...arghh...

Wednesday, October 22, 2008

Salam Tauke - corat-coret #004


Memoir’s of Dapur Kayu…

Couple days ago, one of my friend @ neighbour @ oficemate @ bloggers Armmean (Amin ) has shown to me the pictures of his family and relatives at kampung during raya.

Theres a picture that really attracting and touch me to the heart, that is, wooden stove (dapur kayulah !)
It’s remind me of a lot of sweet memories in my childhood times, it is so sweet when I suddenly can remember a lot of the past incicents and stories about this stove. Some of it might be forgotten and lost from my mind if I just don’t see this picture. Thanks a lot to amin

Dulu aku tinggal kat kampung, dan kat rumah aku yang agak sederhana waktu tu masih menggunakan dapur kayu. Rasanya sampai abis sekolah rendah juga la rumah aku masih guna dapur kayu.

Dan perihal dapur kayu adalah antara asbab utama jugak aku kena pelangkung oleh ibu kesayanganku. Pertama kerana tak cari kayu api mak aku nak masak, kedua tak jemur kayu api basah, ketiga tak alih kayu api yang dijemur ke bawah umah dari hujan, ke empat tak susun kayu api atas rak bawah dapur kayu.

Tapi aku rase mak aku memang lebih suka suruh aku buat keje khidmat keluarga (mungkin perasaan je kot, maap le ahli keluarge aku yang bace entri nih, hehehe)…
Sbb kalau aku dan abang aku berdiri atau ada depan mata mak aku, mak aku mesti suruh aku buat keje macam g kedai dsbg berbanding suruh abg aku… termasuklah - cari kayu api

Ape lagi…ke semak dan hutan kecil blakang umah la aku cari kayu sambil cakap “ nak cari kayu… nak cari kayu…..”.

Hmm..kalau aku nak citer pasal memori indah waktu kanak-kanak memanglah banyak sangat…buleh wat buku. Dari rebut barang mainan, mandi sungai sampai amik upah wat design(corak) wau/layang-layang orang kg . Ape pun semua kita mempunyai kenangan indah bersama keluarga waktu kanak kanak..(hmm indah kan), bagi setiap orang kenangan merekalah yang lebih indah atau lebih berharga. Apa yang penting buat kita yang dah bosar ni adalah :
1) selalu ingat asal usul
2) hormati orang tua dan hargai mereka kerana pengorbanan mereka dari kecil membuatkan kita jadi ‘orang’ sekarang, berihsan lah kepada mereka terutama bila mereka tidak lagi berupaya, jgn hantar mereka ke rumah yang bukan bukan.
3) nilailah kenangan zaman kanak-kanak kita dulu dengan diri kita sekarang. Apakah diri kita sekarang ini adalah diri yang ibunda kita mahukan, yang Allah swt mahukan.

…. dah bosar dah aku…

Sunday, October 19, 2008

ketololan yang alang...#1

Pagi tu,
Setelah selesaikan ape yang 'wajib' bermulalah kehidupan seorang aku pada satu pagi yang bergelar ahad,
dalam kemamaian en. akal, encik otak mengarahkan semua jentera tubuh melakukan perkara perkara yang tidak berapa penting,
en. telinga mendengar playlist lagu-lagu di pc, en. mata menonton kartun di tv, sambil tersadai atas sofa en. tangan yang dari awal membelek kamera yang masih 'terbau kedai' mencuri-curi dan mengalih perhatian en. mata dari melihat katun dan mengajak melihat apa yang dibelek. dalam pada en. perut merayu lagu keroncong meminta en. otak memberi perhatian padanya, en. akal yang semakin tersedar dari mamai mengarahkan keseluruhan jentera tubuh tadi berhenti dari perbuatan yang tidak penting dan memberi perhatian kepada en. perut yang mendendangkan lagu-lagu keroncong patriotik.dengan itu terhasilah hidangan istimewa pagi itu, hidangan yang paling 'enak' dan popular untuk seorang aku yang bujang, m**gi.
hasil kerjasama seluruh anggota hingga ke akar umbi, selera perut terlayan. untung jadi en. perut..bagitauje kat orang yang dia lapar. nak tanak orang lain terpaksa layan jugak, sebab kalau dia m**pos yang lain pun turut sama m**pos, dah en. akal bagi arahan melalui en. otak, hmm..takpelah..kalau tak ikut arahan en. otak dan en.akal nak ikut arahan sape lagi..hmm..nafsu?
..........bersambung..(keh keh)

Friday, October 17, 2008

Arel

Antara
puaskan hati orang dengan puaskan hati sendiri
hiburkan orang dengan hiburkan diri sendiri
jaga hati orang dengan jaga hati sendiri

huh...kalaulah hidup arel semudah membiarlantakkan perasaan orang lain,
tapi arel tak buleh!

kalaulah arel buleh jadi bintang menyinari alam dan dihargai,
bukan setakat lilin membakar diri!

dah banyak yang arel halalkan
walau belum tentu Allah halalkan

ya Allah ampunkanlah kata kata hati arel,
hanya Engkau tempat arel luahkan.

Thursday, October 16, 2008

Dinosor makan bapak budok


yop r@duan amber baru teringat dulu mase amber gi mengembare ke muar johor, amber ade terserempak dengan sekor dinosor ganas tengah cuba nak membaham kaki sorang petani(gambar)...hehehe.

Tuesday, September 23, 2008

gengLABON! - Outing #2

click image for a bigger view / klik imej utuk paparan/saiz lebih besar
moral of the story...
mandi sebelum dan selepas outing!!!

Thursday, September 18, 2008

Tauke Buku! - preview #1


Salam,
inilah buku pertama yang saya previewkan.penilaian saya terhadap buku ini dan buku bbuku seterusnya adalah secara peribadi kerana belum layak untuk menilai bagi pihak.
preview!
penulis : Dr. Zakir Abdul-Karim Naik
kategori : Agama
Judul : 20 Soalan Paling Lazim mengenai Islam
mukasurat : 70 mukasurat
RATE : Pilihan Tauke Warung !
ttg penulis,
secara peribadi saya amat mengkagumi beliau sbg seorang pendakwah bebas yang terkenal.Kemampuan beliau mengaitkan kebenaran Islam melalui logik dan sains amat mengkagumkan.Penjelasannya mudah tetapi amat logik dan mendebarkan.Beliau benar benar berjaya merungkai segala salahanggap ttg Islam dgn cemerlang! Sentiasa berdebat dgn pakar pakar agama dari pelbagai jenis agama dan 100 % berjaya mengalahkan lawannya dgn ketajaman ilmunya, ingatannya kepada fakta sains dan al-Quran, bagi saya beliau adalah seorang pendakwah yg terbilang! semasa membaca buku ini, saya mengalirkan air mata kerana beliau berjaya menyedarkan saya ttg kebenaran Islam dgn lebih baik dan menguatkan Iman!
Saya menyarankan agar buku ini dibaca dan lebih dari itu, untuk memahami maksud saya...lawatilah laman-laman web yang menyiarkan video ceramah beliau..ada pasti suka!

Salam Tauke - corat coret #2

Assalamualaikum semua!!
Ilmu adalah sesuatu yang amat penting, jatuh bangun, maju mundur satu individu mahupun sesuatu bangsa amat berkait rapat dgn tahap ilmu mereka. membaca pula adalah satu cara utk mendapatkan ilmu.
Alangkah bertuahnya kita kerana dapat hidup pada zaman sebegini canggih dan maju di mana bahan bacaan ilmiah dlm pelbagai perkara boleh didapati dgn mudah seperti di kedai buku, internet dan sebagainya. Jika seseorang itu ingin mahir dalam bidang yang diminati, dia boleh mendapatkan bahan bacaan yg diperlukan dengan begitu mudah. Berbekalkan sedikit kemahuan dan usaha, dia pasti berjaya.
Bayangkan pada zaman dahulu, bertapa susahnya orang yg dahagakan ilmu ingin mencari guru guru tertentu utk mendapatkan sedikit ilmu, orang itu terpaksa mengembara ke serata benua dan jika diizinkan Allah dia akan berjaya dan lahirlah tokoh tokoh seperti yang kita kenah hari ini seperti
Al-Syarif Al-Idrisi yang Menghasilkan bola peta dunia yang pertama daripada perak,
Al-Razi yang berjaya mengembangkan ilmu kimia dan orang pertama membuat jahitan di perut dengan benang diperbuat daripada serat,
Ibnu Battuta Pelopor pengembaraan di benua Asia dan Afrika dimana beliau adalah pengembara Islam yang unggul dan menghasilkan buku berdasarkan pengalamanan sendiri,
Ibnu Al-Awwam Menghasilkan kitab mengenai pertanian dan penternakan yang diterjemahkan dalam pelbagai bahasa untuk rujukan petani serta peladang
dan sudah tentu ramai lagi.

Tauke Buku! - preview
Jadi kesimpulannya hendak seribu daya, tidak hendak seribu dalih! Orang yg mempunyai hobi membaca amatlah bijak dan beruntung dengan hobinya itu. Samaada dia memang ditentukan Allah minat kepada membaca atau memilih hobi membaca kerana sedar ttg kebaikannya! jadi kita sudah sama sama sedar ttg baiknya membaca... saya memilih satu cara untuk menggalakkan diri saya untuk membaca iaitu meletakkan (membuat preview) setiap buku yang baru saya selesai baca ke blog saya untuk dikongsi bersama sama rakan rakan! Dengan cara ini, InsyaAllah saya akan berusaha membaca dan menetapkan jumlah buku yg harus saya baca dalam sebulan...selain itu, bolehlah saya berkongsi dengan rakan rakan dgn menerangkan secara ringkas setiap kebaikan dan isi buku yg saya baca . atas nama "sharing is caring!"insyaAllah... Saya dengan ini, melancarkan segmen baru dalam blog saya...Tauke Buku - preview!

Tuesday, September 16, 2008

TW Artwork #1



medium : pensil 2b+psd rendering
taktala sekilas masa terluang, ketika itulah ambe mengambil kesempatan menghasilkan artwork ini...saje nak layan freehand, then syok plak rasenye blen dgn photoshop rendering...

SalamTauke - corat coret

Assalamualaikum Semua.......
fuh...segar betul pagi ni...harini ambe telah mencatatkan sejarah sepanjang beberapa tahun dah kerja kat sini...ambe telah memecahkan rekod kedatangan paling awal dalam sejarah iaitu pukul 4.35 pg....humaing aihhh....awal bebenor...kenaper?bukan sesajer je..ade hal pg tu nak kena g hentian putra ambik adik ambe yg baru sampai kl dr trg pada pukul 5,nak report duty...(dah dapat kerja kamu ye)
nasihat abang ju(nama ambe di rumah - jgn gelak), keje bebaik dan jaga diri yerr,pepehal call gua!

sampai je opis tu sempatlah amber mengepostkan satu dari beberapa karya (artwork) ambe yang ambe buat semalam, salah satunya yang amber post sebelum corat coret ni diterbitkan, Outing#1...

Outing#1
sebenarnya ambe dah reviewkan artwork/kartun ni kepada beberapa kawan yg juga blogger komuniti gengLABON juga iaitu JentayuUngu dan Armean, saja nak tanya diorang samaada kartun ni layak dipublishkan di blog atau tidak (kira mcm tapisan filem la), then nampak diorang gelak dan cakap OK sangat, then ambe berani la nak publish...(korang gelak sbb kartun tu lawak ke sbb nak jaga hati ambe, hehehe)...just kidding..
Dan tak lupa juga penasihat ambe semalam iaitu Rahmanraof...aku tanya diorang ni adakah aku sorang je ke yg paham citer ni atau org lain paham juga....thanks guys,
Ada permintaan plak suh ambe buat siri Outing ni utk mingguan...thanks dan amatlah ambe hargai,ambe tak berani janji sbb takut nanti tak terkejar kerana kerja rasmi pun harus diutamakan..namun ambe akan usaha utk buat lagi siri Outing ini utk #2, #3, #4 dan seterusnya dibawah brand gengL.A.B.O.N...insyaAllah!thanks for da support...

Ambe tahu ada masalah utk dpt visual/saiz lebih besar artwork Outing#1, ambe akan cuba selesaikan..eishh...slalu tak macam ni....maaf atas segala kekurangan...

- LABON - Outing#1


click image for a bigger view / klik imej utuk paparan/saiz lebih besar

terasa nak wat komik strip plak...tp mungkin idea dan cerita dia tak best sgt...sbb dtg idea nak wat katun dulu baru buat citer,kalau dtg idea cerita baru buat katun mgkn cerita dia lebih lawa,lawak dan best...walaupun rasanya hasil tak seberapa....rasa puas hati dan seronok dpt hasilkan sesuatu drp tiada kepada ada dan apatahlagi bleh dikongsi ngan kengkawan...adios.....


.....TaukeWarung



Monday, September 15, 2008

Perang besar jika ungkapan cinta anda diterbalikkan

Teruna: "Akhirnya inilah saat yang aku tunggu sekian lama."

Cewek: "Apakah kau rela kalau aku pergi?"

Teruna: "Tentu Tidak! Jangan sesekali kau berpikiran seperti itu."

Dara: "Apakah kau mencintaiku?"

Teruna : "Tentu! Selamanya akan tetap begitu."

Dara: "Apakah kau pernah berlaku curang?"

Teruna: "Tidak! Aku tak akan sesekali melakukan hal seburuk itu."

Dara: "Maukah kau menciumku?"

Teruna: "Ya..."

Dara: "Sayangku... Sesudah 5 tahun nikah..."

Sila baca dari bawah ke atas.

Puasa

Firman Allah Taala:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ.

"Wahai orang-orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana puasa itu diwajibkan atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa". (1)
Firman-Nya lagi:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْءَانُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ..

"(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Qur`an, menjadi pertunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan pertunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu .. ". (2)

sumber: Mastika Hadith Jilid 3. lawat terus untuk koleksi hadith klik http://www.islam.gov.my/dircportal/hadith.htm

Zakat

Renungan : Maksud Surah An Naml- Ayat 1 - 3"Inilah ayat-ayat Quran, kitab yang memberi penjelasan sebagai petunjuk dan berita gembira bagi orang-orang yang beriman. Iaitu orang-orang yang mendirikan solat dan membayar zakat, serta yakin adanya hari akhirat."

Zakat W.P : RM 5.20

Friday, September 12, 2008

Kentots

Nenek : doktor, saya ada masalah perut berangin, tapi ia tidak begitu memberikan masalah kepada saya kerana kentut saya tak pernah barbau dan senyap, jadi saya selalu kentut walau dimana saja..
Doktor : ok, sekarang ambil pil ni dan datang jumpa saya minggu depan.

seminggu kemudian nenek tua itu kembali...

Nenek : tuan doktor, saya tidak tahu pil ape yang doktor bagi kepada saya, tapi sekarang walaupun kentut saya masih senyap... tapi bau dia..pergghh, sangat busuk sehingga memalukan saya.
Doktor : Bagus!!!kita sidah mengubati hidung nenek yang tersumbat, dan sekarang bagi saya periksa telinga nenek!!!!

Wednesday, September 3, 2008

Blogoooo

after several days witout new posts...i decide to post this verrryyy new post huh!!take it!!!ambik ko nak sgt!!!hehe

just to break the silence!! i dont realy have a material to share..not even the single point to tell...no topic! no nothing!!!

keep smiling!!! slamat berpuasa!!

Saturday, August 30, 2008

Ramadhan

Selamat menjalani ibadah puasa,
ramadhan ini...semoga kita benar benar merdeka utk melakukan perkara baik dan mninggalkan benda tidak baik.
semoga kita bebas dari gangguan syaitan dr golongan jin dan manusia di bulan Ramadhan dan bulan bulan seterusnya.
semoga kita menjadi orang yang lebih baik dari hari ke hari.
pesanan naif dari saya utk saya sendiri dan utk org lain gak!
InsyaAllah, Subahanallah.Alhamdulillah.Allahuakhbar...Ramadhan dtg lagi...

Thursday, August 28, 2008

bajet'09 talkshow

sempat amber berposing dekat set bajet yang takde bajet...hehehe
diorang tak bagi bajet nak wat set ni, ade la tapi sikiiitt jer...

so ini la yang aku leh buat...

terpaksa guna kreativiti nak menaikkan mood agar kena dgn topik yg nak dikupas kupiskan...

but yet...i like this set, less is more la....













.......perdebatan hingga ke luar set!!!

Wednesday, August 27, 2008

sketch waktu busyan


asal aku bosan je aku mesti sketch...asal aku sketch je mesti bosan..

Monday, August 25, 2008

Merdeka, Ramadhan...

Ketibaan bulan Ramadhan tahun ini adalah sehari selepas ulangtahun kemerdekaan negara.Pada bulan Ramadhan yang mulia ini umat Islam disuruh memperbanyakkan amal ibadat seperti berterawih di masjid dan mengurangkan urusan dunia dan memperbanyakkan pahala untuk bekalan di hari kemudian.
adalah tidak elok jika
"....dan lebih elok jika sambutan merdeka detik 12 malam di sambut di masjid-masjid ataupun surau dengan bertarawih!!! kerena bertarawih itu niatnya kerana Allah swt dan bukan kerana menyambut hari kemerdekaan.spt yang dicadang seorang bloger(tulisan italic di atas),mungkin yang menulis komen ini sekadar bergurau tetapi pula jika difahami maksud tulisan saya dgn positif saya tidak menyentuh langsung ttg bulan puasa jauh sekali melaga lagakan kedua dua sambutan baik ini kerana saya cuma memperkatakan ttg suasana sambutan kemerdekaan sahaja.itu sahaja.

Cuma apa yang terdetik di hati saya apabila membaca komen putrizmia itu ialah,
cara sambutan bulan kemerdekaan pada detik 12 malam yg berlaku sebelum ini telah menjadi gambaran diminda kita apabila setiapkali tiba masa utk menyambutnya iaitu kelakuan muda mudi yg tidak terkawal dan sbgnya.apabila kita ditanya apakah atau bagaimanakan menyambut/meraikan detik 12 mlm, terus tergambar diminda:
1) kelakuan muda mudi yang tidak baik dan tidak membina.
2) cara ucapan yang mengobarkan semangat oleh juruacara khususnya ketika menghitung detik 12 mlm dan sbgnya
3) cara sambutan spt nyanyian dan tarian yang menjurus kepada hiburan semata dan memprovok hadirin supaya melompat lompat.(walaupun selepas itu disuruh jangan melompat kerana tidak elok)
4) banyak lagi cara yang sbnrnya mngmbarkan kita tidak merdeka didalam sambutan merdeka

ini semua disebabkan ;
1) tidak cukup memahami erti dan nilai kemerdekaan yang dirai, atau:
2) tidak tahu kaedah bgmana menerapkan kefahaman,pendidikan,nilai kemerdekaan oleh penganjurnya

itulah gambaran yang tergambar di minda kita apabila menyebut ttg sambutan ini iaitu gejala dan pekara negatif.
kesannya sambutan bulan Ramadhan dan sambutan bulan Kemerdekaan dianggap sesuatu yang amat berbeza dan kontra.seolah olah satu baik dan satu lagi buruk
sedangkan kedua dua perkara ini adalah baik dan sama maksudnya iaitu :
1) Ramadhan
Tiada syaitan (dirantai), Berjuang melawan nafsu dan kemahuan fitrah diri
2) Kemerdekaan
Tiada penjajah (diusir), Berjuang melawan penjajahan ekonomi, mental, sosial, budaya dll.
Seharusnya kita bersyukur pada tahun ini kerana Allah s.w.t mempertemukan kita dua sambutan pada tarikh yang hampir sama,pasti ada hikmah disebaliknya jika kita mahu bersama sama memikirkannya.
Oleh disebabkan itulah ada yang melenting apabila membaca tulisan saya yg mana saya tidak pula menyalahkan mereka, kerana ianya memang secara tidak sedar diterap begitu sjk dari dulu lagi.
Pada setiap kali sambutan detik 12 mlm, kerajaan sering buntu tentang bagaimana hendak mengawal muda mudi yang tidak terbatas perlakuannya pada mlm itu, polis sentiasa dikerah, arak, bohsia, rempit, bergaduh sambil membawa bendera Malaysia dan melaungkan kemerdekaan.jadi apakan maksud kemerdekaan yang sebenarnya bagi mereka?
Jika dilihat tarikh kedua dua sambutan penting bagi agama dan bangsa kita ini, secara hikmahnya kerajaan boleh mengambil inisiatif dgn memikirkan cara sambutan berbeza tahun ini sempena ketibaan bulan mulia.cara yang lebih aman dan bersih dan lebih menghayati kemerdekaan.
Usahlah difikirkan apa yang pemuda pemudi ini mahu pada malam sambutan ini, tetapi fikirkan apa yang kita sbg pemimpin mahu mereka menjadi,apa yang agama mahu dan apa yang ibubapa mereka mahu dan apa yang negara mahu.ajaklah mereka kali ini menyambutnya dgn cara baru.
Sbg contoh mungkin boleh dibuat acara,ibadat beramai ramai ditempat yang difikirkan sesuai, bertanyalah kepada alim ulama.selepas itu melangkahlah masuk ke bulan mulia dgn tenang dan lebih bersedia.

Sunday, August 24, 2008

Bendera Terbalik?

kadang kadang kita bercakap pasal bendera seolah olah bendera tu ada hati dan perasaan,tetapi sebenarnya yang mempunyai hati dan perasaan adalah orang yang bernaung dibawah bendera itu...
saya pasti sbb ada hati dan perasaanlah bermacam macam komen dan dan reaksi marahpekik diluahkan oleh ramai orang,semuanya seolah olah reaksi yang sudah dijangka.
ada golongan tertentu yang juga mempunyai hati dan perasaan memberi cadangan yang tidak popular/pelik/berisiko dan menyentuh hati dan perasaan/sensitiviti orang lain sehingga boleh mengundang cercaan dan makihamun serta hukuman hukuman.
golongan ini seolah olah sudah tahu bahaya dan risiko akibat tindakannya tersebut tetapi masih meneruskannya, mungkin hanya untuk menarik perhatian orang bagi mendengar ceritanya.golongan ini seperti perumpamaan orang muda yang kecewa bercinta dan ingin membunuh diri, bezanya tindakan berisiko golongan ini lebih matang kerana disusuli dengan luahan dan sebab musabab untuk dinilai oleh mereka mereka yang matang dan mahu berfikir sebelum bertindak.mereka sudah tidak peduli lagi ttg bahaya kepada diri mereka akibat perbuatan itu.
golongan ini saya pasti niatnya bukanlah untuk membelakangi kedaulatan bangsa Malaysia kerana subjek serangannya adalah juga orang yang sayangkan Malaysia dan sepatutnya melakukan sesuatu yang padan dengan perasaan sayang kepada negara dan rakyat.
sebagai seorang pemimpin yang baik, seseorang itu hendaklah berfikir kenapa ada tindakan tindakan pelik dan melampau oleh anak buahnya.setelah habis puas berfikir dan menilai, terpulanglah kepada pemimpin itu bagaimana mahu bertindak:
1) menghukum orang ini,mendabik dada kemudian tidak berbuat apa-apa
2) menghukum orang ini kemudian berfikir kenapa orang ini berbuat demikian
3) berfikir kenapa ada cadangan sebegini dan menghukum
4) SENTIASA BERMUHASABAH DIRI dan mementingkan negara dan rakyat lebih dari diri sendiri
berfikirlah....
golongan ini mempunyai prinsip yang dipegang dan apabila terjadi perihal yang tidah dapat berjalan sama atau hampir dgn prinsip itu mereka rela terkorban daripada mengorbankan prinsip mereka.mereka ini bertanggungjawab keatas tindakan mereka dan mereka sedar ttg hal itu.mungkin kita boleh menghukum orang ini utk buang negara sekalipun, tetapi jika tujuan kita mengkuhum itu hanya untuk memberitahu orang ini bahawa"langit itu tinggi atau rendah"atau memberitahu orang ini supaya tidak "menjolok sarang tebuan" maka kitalah sebenarnya yang "marahkan nyamuk, kelambu dibakar".
p/s:
cadangan menterbalikkan bendera Malaysia adalah cadangan yang tidak harus diteruskan dan marilah kita sempena Ulangtahun Kemerdekaan ke 51 ini menjulang bendera ini dengan megah dan sambil itu berfikirlah utk hari ini dan esok, apakah yang termampu kita sbg rakyat negara bertuah ini mampu lakukan utk menjadikan Malaysia ini dari negara yang baik kpd yang lebih baik dan bagi pemimpin sentiasalah peka kepada mesej dan kemahuan yang diisyaratkan oleh rakyat.

Saturday, August 23, 2008

ntah

Bersatulah sebelum kita semua menang sorak, kampung tergadai.
kenapa perlu menjadi sedikit sedang kita sedia ramai.
kenapa perlu bercakaran jika boleh berbincang.

Thursday, August 21, 2008

Merdeka 51

salam, selamat menyambut hari kemerdekaan ke 51,

sedar tidak tinggal kurang 10 hari lagi kita akan menyambut hari kemerdekaan,
tapi terasa pelik kerana kehambaran semangat (mungkinkah perasaan saya saja kot)...

biasanya apabila melangkah masuk ke bulan kemerdekaan, ogos..ramai yang akan menunjukkan semangat berkobar - kobar, memasang bendera di rumah.premis,pejabat, kenderaan dan dimana mana...

peliknya saya pada tahun ini saya masih belum jumpa sebuahpun kenderaan yang memasang Jalur Gemilang,
apakah kemungkinannya ?

1) adakah kekurangan kempen bulan kemerdekaan sekarang oleh kerajaan yang terlalu sibuk dengan kempen - kempen yang lain.
2)adakah rakyat pula terlalu sibuk bergelut dengan kehidupan harian hingga lupa bendera yang disimpan tahun sebelumnya utk dipasang di kereta,kedai dan sebagainya.
3)mungkin kerajaan mempunyai mesej tertentu ingin disampaikan kepada rakyat kenapa sambutan kali ini harus dihambarkan dan mungkin sekali juga rakyat mempunyai mesej tertentu yang ingin disampaikan kepada kerajaan kenapa mereka tidak bersemangat menyambut bulan kemerdekaan...

saya juga pada tahun ini terasa kurang bersemangat, hendak memasang bendera di kereta tetapi ada satu perasaan telah hilang ketika hendak memasangnya, tidak seperti tahun - tahun dahulu, terasa amat bersemangat dan beremosi ketika memasang bendera,
kemegahan kibaran jalur gemilang itu harus diiringi dengan kemegahan dan pencapaian semasa, jika tidak, kita hanya akan berbangga dengan sejarah sejarah sejarah sejarah sejarah sejarah dan sejarah yang sudah pun dicipta dahulu sedangkan cabaran semasa dan hari depan haruslah diwarnai dengan kesediaan dan kejayaan hasil usaha bersama antara kerajaan dan rakyat.

saya masih lagi menyambut hari kemerdekaan tetapi kali ini dengan cara saya sendiri, mungkin bukan dgn mengibarkan jalur gemilang di kereta, tetapi dengan azam & janji agar dapat menjadi manusia yang lebih baik utk diri sendiri, keluarga, agama, bangsa dan negara MALAYSIA yang amat saya cintai ini, sekali lagi saya tertasa sebak.

p/s : pernah satu masa (bulan ogos tahun 2005),saya ke kedai bendera yang dimiliki seorang tauke cina yang peramah, saya melihat lihat pelbagai jenis bentuk corak dan warna, bendera yang mewakili pelbagai kesatuan, organisasi, negeri dan ada juga bendera negara lain, tetapi jiwa saya semakin bersemangat bila melihat di bahagian paling tinggi dinding kedai tersebut sebuah benderah yang paling besar dipampang megah, bendera negara kita, Jalur Gemilang!
saya ke kedai tersebut untuk membeli sebuah bendera Malaysia kecil untuk diletakkan atas meja pejabat.
tauke tersebut setelah mendapatkan saya bendera kecil tersebut menegur saya yang leka melihat Jalur Gemilang yang besar tadi..,lalu cuba memberikan saya sebuah Jalur Gemilang bersaiz 3' x 6', namun saya menolak untuk mendapatnya secara percuma, dan saya membayar seperti harga yang tertera.hehe...tauke ingin memberi secara percuma dan saya pula berkeras ingin membayarnya.lihatlah apabila menyentuh ttg kecintaan kepada negara, sesuati yang pelik dan terbalik mudah berlaku...dari perbualan ttg bendera Jalur Gemilang dgn tauke tersebut nyatalah beliau seorang yang sangat sayangkan negaranya Malaysia.

selamat menyambut hari kemerdekaan ke 51 kepada semua warganegara Malaysia. Malaysia Boleh!!

sketches#1
















sungguh tuhan itu Maha Agung,
dicipta wanita pelengkap kehidupan,
terhias di jiwa kekuatan dan kelembutan,
memungkinkan menanggung dunia terbentang,
pelbagai watak jadi mainan,
bersilih topeng sembunyi kesedihan,
kepada Allah semua diserahkan,
agar dunia akhirat diberkati tuhan.


ambe buat sketches bila otak tengah menjalar dari memikirkan pengorbanan seorang bonda membesarkan 9 orang anak sendirian...
terus menjalar pula pemikiran kepada kebesaran tuhan yang mencipta wanita yang dilengkapi dengan perasaan yang begitu halus yang memungkinkan mereka menggalas tanggung jawab besar seorang isteri dan ibu kpd anak anak bermula subuhari hingga melelapkan mata(itupun lepas bapak budak dah lelap,selagi x lelap?) dan mengulanginya semula skrip sama keesokan harinya dan begitulah seterusnya.fuhhhh....

Sunday, August 17, 2008

monolog sendirian....

kita seringkali memerlukan nasihat daripada orang lain apb sampai kepada perkara perkara yang kita tdk tahu untuk membuatnya kerana seorang manusia itu dikurniakan ilmu yang terhad dan tertentu shj ttg tidak mungkin seorang manusia itu dikaruniai oleh Allah dgn pengetahuan dan ilmu yang mencakupi semua bidang dan kemahiran manusia kerana manusia itu dicipta dgn had had yang tertentu,

tiada gajah setangkas harimau dan tiada harimau sekuat gajah.

oleh yang demikian, perlulah seorang manusia itu menuntut ilmu ttg perkara yg hendak dikuasainya drp orang yang pandai dan pakar ttg perkara tersebut.
setelah menguasai ilmu tersebut, terpulanglah pula kepada manusia itu bgmn hendak menggunakan ilmu itu didalam kehidupan/pekerjaannya mengikut corak dan bunga kehidupannya.ilmu itu pula hendaklah dipandu oleh akal,iman,kewarasan dan kebijaksanaan serta kesesuaian keadaan ketika itu.

apabila kita diberikan padi oleh seorang petani yang hebat, terpulanglah kepada kita untuk hanya menjadikan padi itu sekadar nasi utk dimakan sehingga habis atau ditanam sedikit dan dimasak pula selebihnya dgn pelbagai jenis hidangan yang lazat utk dijual dan dimakan...

Wednesday, August 13, 2008

Alien Gondol

hasil dari kursus animasi menggunakan flash selama 3 hari di IPTAR...sesaje je join kusus tuh,mase job tgh lapang...boleh la...tak pernah pakai flash pun sblum ni...gegege

video

blog ambe...

ketinggalan untuk berblog??...jgn lah...saya mesti pilih...hehehe